Pozdrav soncu


Pozdrav soncu (surya namaskara) je jogijska vaja, ki prebudi celotno telo in uravnoveša pretok energije po energijskih kanalih, zato jo izvajamo zjutraj. Gre za zaporedje 12 položajev, ki jih izvajamo kot eno neprekinjeno vajo. Z vadbo pozdrava soncu izboljšamo krvni obtok, spodbudimo delovanje srca in ledvic, izboljšamo prebavo in delovanje živčnega sistema ter krepimo vse mišice telesa.

Na začetku vajo izvedite 2-krat. Ko jo boste osvojili in jo boste izvajali pravilno, postopoma povečujte število izvedb do 8-krat.

1. TADASANA (GORA)

Nogi sta skupaj, težo enakomerno razporedimo. Razširimo prsni koš in sprostimo ramena.

Ko vdihnemo dvignemo roke, z izdihom roke položimo pred srce.

2. HASTA UTTANASANA (ROKE NAD GLAVO)

Z vdihom dvignemo roke nad glavo ter se nežno nagnemo nazaj. Namen položaja je namreč pretegniti celotno telo – od prstov na nogah do prstov na rokah. Medenico pomaknemo malenkost naprej. V tem položaju je bolj pomembno seganje s prsti proti nebu, kot pa zaklon v hrbtu.

3. UTTANASANA (PREDKLON)

Z izdihom se spustimo v predklon. Roke položimo poleg stopal. Predklon naj se zgodi v pasu, hrbtenica naj bo čim bolj zravnana. Položaj lahko prilagodimo in pokrčimo kolena.

4. ANJANEYASANA (IZPADNI KORAK)

Vdihnemo in desno nogo pomaknemo nazaj. Izdihnemo in prispemo v izpadni korak. Koleno desne noge položimo na tla. Če želimo lahko desna noga ostane dvignjena. Vdihnemo, dvignemo roke nad glavo, pogled usmerimo malenkost navzgor. Izdihnemo, dlani položimo na tla.

5. PHALAKASANA (DESKA)

Z vdihom iztegnemo levo nogo ter jo pripeljemo k desni. Celotno telo je ravno. Smo v položaju deske. Prsti na rokah so široko razprti, blazino potiskamo stran od sebe. Pazimo, da se v ramenih ne sesedamo.

6. ASHTANGA NAMASKARA (OSEM TOČKOVNI POLOŽAJ)

Kolena nežno položimo na blazino in izdihnemo. Prsni koš in brado spustimo na blazino. Če bi pogledali telo v tej asani s strani, bi videli vijugasto obliko. Obe dlani, obe koleni, brada, prsni koš in narta se dotikajo blazine. Zato tej asani pravimo tudi 8-delni položaj oziroma 8 točkovni položaj.

7. BHUJANGASANA (KOBRA)

Iz prejšnjega položaja se z vdihom zasukamo naprej in dvignemo prsni koš ter prispemo v položaj kobre. Komolca sta lahko iztegnjena ali pokrčena. Po želji in po občutku. Ramena pomaknemo stran od ušes, navzdol. Pogled usmerimo nežno proti nebu.

8. ADHO MUKHA SVANASANA (PES)

Pes! Z izdihom zapustimo kobro in se postavimo v položaj navzdol gledajočega psa. Dvignemo boke in trtico (rep), prsni koš porinemo proti stegnom in s telesom naredimo obliko strešice (obrnjen V). Vdihnemo.

Če je mogoče pete položimo na tla, na blazino in počasi stegnemo stegna. Če ne gre, pokrčimo kolena in skušamo pete položiti na tla.

9. ANJANEYASANA (IZPADNI KORAK)

Z izdihom desno stopalo pripeljemo med dlani. Levo koleno položimo na blazino, potisnemo ramena stran od ušes in pogledamo rahlo navzgor. Boke potisnemo proti blazini. Vdihnemo, roke iztegnemo navzgor. Izdihnemo, dlani položimo nazaj na tla.

Pri desni, pokrčeni nogi naj bo koleno pokrčeno v pravem kotu. Stegno naj bo, če gre, vzporedno s tlemi.

10. UTTANASANA (PREDKLON)

V izpadnem koraku še enkrat vdihnemo in z izdihom levo stopalo premaknemo k desnemu. Dlani položimo poleg stopal, če je potrebno kolena pokrčimo. Pomembneje je ohranjati hrbtenico čim bolj ravno, zato raje pokrčimo kolena.

Sčasoma se boste z nosom dotaknili iztegnjenih nog. Počasi.

11. HASTA UTTANASANA (ROKE NAD GLAVO)

Z vdihom zravnamo hrbtenico in se vretence za vretencem zravnamo. Roke dvignemo nad glavo (pazimo na ramena in jih ne potiskamo k ušesom), jih sklenemo ter se nagnemo nazaj.

Kot dodatek lahko pri predklonu vdihnemo, se dvignemo do polovice, zravnamo hrbet vodoravno s tlemi in se z izdihom spet spustimo.

12. TADASANA (GORA)

Z izdihom najprej zravnamo telo ter roke postavimo ob telo. Sprostimo se in opazujemo občutke v telesu.

Opomba:

Pred začetkom vadbe se posvetujte s strokovnjakom za zdravje, ki bo glede na vaše težave vadbo ustrezno prilagodil. Prav tako z vadbo prekinite v primeru bolečin, omotice, nelagodja.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black Google+ Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • YouTube - ChiroFitLife

©®2020 by ChiroFitLife (TM).