Poznate koriander?

August 20, 2019

 

 • Koriander je rastlina iz družine peteršilja, ki  je doma v Mehiki, Aziji, Indiji in Sredozemlju.

 • Vsebuje visoke količine vitaminov A in C, magnezij, mangan, proteine in železo. Vsebuje enajst komponent eteričnih olj in šest vrst kislin.

 • Za nekatere ima sočen in aromatičen okus s citrusovim priokusom, spet drugi menijo, da ima okus po milu in je neužiten. Tako razdvojena mnenja o edinstvenem okusu koriandra gre pripisati genski variaciji.

 

Zdravilni učinki koriandra:

 

1. Odpravlja težke kovine iz telesa

 

Pomaga pri izločanju težkih kovin, kot so arzen, kadmij, svinec, živo srebro in aluminij, iz telesa, tako da iz težko dostopnih tkiv iztisne ostanke kovin, jih vrne v krvni obtok, od koder se potem s pomočjo drugih sredstev izločijo iz telesa.

 

2. Naravni konzervans

 

Ker je poln antioksidantov, preprečuje oksidacijo, zato se hrana pozneje pokvari.

 

3. Pomaga pri težavah s kožo

 

Ker deluje dezinfekcijsko, proti bakterijsko in antiseptično ter je bogat z antioksidanti, odlično pomaga pri zdravljenju kožnih stanj, kot so ekcemi, suha koža in glivična obolenja. Poleg tega pomaga pri zmanjšanju vnetja kože, saj vsebuje naravno učinkovino cineol, ki deluje protivnetno (proti revmatično in proti artritično).

Naravna sestavina koriandra citronelol je odličen antiseptik. Skupaj z drugimi sestavinami, ki delujejo proti bakterijsko in pospešujejo celjenje, učinkovito pomaga pri ranah in razjedah v ustih. Z žvečenjem semen, pa boste pregnali tudi slab zadah.

 

4. Zmanjšuje raven slabega holesterola

 

Vsebuje oleinsko, linolensko, palmitinsko, stearinsko in askorbinsko kislino (vitamin C), zato je učinkovito sredstvo za zniževanje ravni holesterola v krvi. Zmanjšuje raven slabega (LDL) holesterola in njegovo odlaganje ob notranjih stenah arterij in ven. Še pomembneje je, da koriander pomaga dvigniti raven zdravega holesterola (HDL).

 

5. Uravnava krvni tlak

 

Pomaga kot preventivni ukrep proti srčnim napadom in kapi, saj okrepi vzajemno delovanje kalcijevih ionov in acetilholina, živčnega prenašalca osrednjega in perifernega živčnega sistema, ter tako sprosti napetost v krvnih žilah.

 

6. Lajša simptome alergij

 

Koriander je močan antihistaminik, ki pomaga lajšati odziv imunskega sistema na alergene, ki povzročajo rinitis.

 

7. Krepi kosti

 

Vsebuje kalcij.

 

8. Pomaga pri prebavnih težavah

 

Pomirja razdražen prebavni sistem. Ščiti pred zastrupitvijo s hrano. Pospeši izločanje sterolov in žolča (zaradi znižanja ravni holesterola). S tem se znižajo ravni strupov v debelem črevesju in zmanjšajo možnosti za razvoj črevesnega raka.

 

9. Olajša menstrualne bolečine

 

Uravnava pravilno izločanje iz endokrine žleze, kar pomeni, da lahko pomaga uravnavati menstrualni ciklus in posledično zmanjšati neprijetne bolečine.

 

10. Oči

 

Koriander vsebuje veliko antioksidantov in mineralov, ki blagodejno vplivajo na oči in lahko preprečijo npr. težave z vidom in degeneracijo rumene pege. Koriandrovi listi vsebujejo tudi beta karoten, ki preprečuje številne druge težave oči in celo zavira slabšanje vida pri starejših ljudeh. Koriander pomaga tudi pri zdravljenju konjunktivitisa zaradi svojih antimikrobnih in dezinfekcijskih lastnosti.

 

11. Uravnava sladkorno bolezen

 

Znižuje raven sladkorja v krvi.

 

12. Pomaga pri odpravljanju slabokrvnosti

 

13. Uspešen v boju proti prostim radikalom z zniževanjem oksidativnega stresa

 

Vsebuje antioksidant flavonoid kvercetin, ki ga najdemo tudi v super živilih, kot so zelenolistna zelenjava, paradižnik, robidnice in brokoli.

 

14. Pomaga pri tesnobi in nespečnosti

 

Koriander deluje sedativno.

 

15. Preprečuje vnetje sečil

 

Žličko in pol suhih koriandrovih semen prelijte z dvema skodelicama vode in pustite namakati čez noč. Odcedite in popijte ali dodajte jutranjemu smutiju.

 

16. Preprečuje nevrološko vnetje

 

Zaradi svojih protivnetnih lastnosti pomaga v boju proti nevrodegenerativnim boleznim, kot so Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, multipla skleroza, saj so te bolezni povezane s kroničnim vnetjem.

 

 

 • Koriandra ne uživajte, če ste alergični na kumino, janež, komarček, koper ali zeleno, saj spadajo te rastline v isto družino.

 

 • Čeprav lahko koriander jedem dodamo kadar koli med kuhanjem, sveži listi med toplotno obdelavo izgubijo svoje značilne blagodejne lastnosti. Zato je toplim jedem koriander priporočljivo dodati tik pred serviranjem. Pri pripravi hladnih jedi, kot so namazi, salsa omake in napitki, lahko koriander dodamo kadar koli med pripravo.

 

 

Nekaj receptov:

 • sveža mehiška salsa

 • gvakamole (guacamole) namaz

 • sveža salsa pico de gallo

 • koriandrov pesto

 • piščanec z limeto in koriandrom

 • solatni preliv iz avokada, limetinega soka in koriandra

 • sveži zelenjavni ali sadni napitki s koriandrom

 

 

 

https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-coriander.html

 

https://draxe.com/nutrition/seeds/coriander/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Nova študija o postu

June 11, 2018

1/1
Please reload

Recent Posts

October 24, 2019

August 20, 2019

November 29, 2018

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
 • Black Facebook Icon
 • Black Instagram Icon
 • Black YouTube Icon
 • Black Google+ Icon
 • White Facebook Icon
 • White Instagram Icon
 • YouTube - ChiroFitLife

©®2019 by ChiroFitLife (TM).