AMERIŠKA KIROPRAKTIKA

Usmerjena k vitalističnem pristopu k zdravljenju, ki upošteva načelo, da so vsi organski sistemi zavedni, samorazvijajoči, samoobnavljajoči in samoozdravljivi.

Izobrazba in kvalifikacije ameriškega doktorja kiropraktike

Zahteve glede izobraževanja in pridobivanja licence za doktorja kiropraktike oz. Doctor of Chiropractic (ZDA) so med najstrožjimi na področju zdravstva. Za pridobitev naziva Doctor of Chiropractic (ZDA) je potrebno zaključiti nacionalno priznan štiriletni univerzitetni študijski program (ustreza šestletnemu študijskemu programu v Evropi) po predmetniku, ki obsega najmanj 4200 ur predavanj, laboratorijskih vaj in pripravništva ter je po številu predavanj in vaj primerljiv s študijskim programom medicine. 

V študij kiropraktike se praviloma lahko vpiše, kdor je končal štiriletni srednješolski program s poudarkom na predmetih, kot so biologija, anorganska in organska kemija, fizika, psihologija in ustrezne laboratorijske vaje. Študij kiropraktike na priznani fakulteti praviloma traja od štiri do pet akademskih let. Zaradi same narave kiropraktike in zapletenih tehnik obravnave je znaten del študija namenjen kliničnim vajam.

Kiropraktiki, podobno kot njihovi kolegi zdravniki, končajo zahtevno izobraževanje na področju zdravstvenih znanosti. V primerjavi s kolegi zdravniki na nekaterih področjih, kot so
anatomija, psihologija, rehabilitacija, prehrana in javno zdravje, pridobijo celo bolj poglobljeno znanje. Tako kot pri študentih splošne medicine tudi pri študentih kiropraktike znaten del študijskih obveznosti predstavljajo klinični predmeti v zvezi z diagnosticiranjem in obravnavo pacientov. V okviru strokovnega usposabljanja morajo opraviti enoletno pripravništvo v kliniki, kjer obravnavajo dejanske paciente. Predmetnik obsega najmanj 4200 ur predavanj, laboratorijskih in kliničnih vaj. 

Na podlagi tega obširnega izobraževalnega programa so doktorji kiropraktike usposobljeni za prepoznavanje in poimenovanje zdravstvenih težav, obravnavo težav, ki sodijo v njihovo strokovno področje, ter po potrebi napotitev pacientov drugim zdravstvenim delavcem. 

»Razumeti veliko idejo ...« - Dr. B. J. Palmer

»Zdrs na zasneženem pločniku pozimi je MAJHNA stvar. Zgodi se milijonom. Padec z lestve poleti je tudi MAJHNA stvar. Prav tako se pripeti milijonom. Zdrs ali padec povzroči subluksacijo. Subluksacija je MAJHNA stvar. Subluksacija ustvarja pritisk na živec. Ta pritisk je MAJHNA stvar. Pritisk prekine pretok miselnih impulzov. Ta zmanjšan pretok je MAJHNA stvar. Zmanjšan pretok povzroča bolezni telesa in možganov. To je VELIKA stvar za posameznika. Če bolnega posameznika pomnožimo s tisoč, govorimo o telesnem in duševnem zdravju mesta. Če tega posameznika pomnožimo z milijonom, govorimo o telesni in duševni usodi države. Če tega posameznika pomnožimo s sto tridesetimi milijoni, lahko predvidimo in napovemo telesno in duševno stanje države.

Nato pride človek. Posamezen človek je MAJHNA stvar. Ta človek opravi obravnavo. Obravnava je MAJHNA stvar. Obravnava odpravi subluksacijo. To je MAJHNA stvar. Z odpravo subluksacije se sprosti pritisk na živce. To je MAJHNA stvar. Z odpravo pritiska se posamezniku povrne zdravje. To je VELIKA stvar za posameznika. Če tega zdravega posameznika pomnožimo s tisoč, govorimo o izboljšanju telesnega in duševnega zdravja mesta. Če tega zdravega posameznika pomnožimo z milijonom, povečamo učinkovitost države. Če tega zdravega posameznika pomnožimo s sto tridesetimi milijoni, dobimo zdrav, bogat in boljši rod za zanamce. Odprava subluksacije, sprostitev pritiska na živce, ponoven pretok impulzov, povrnitev zdravja – to je VELIKA stvar, ki lahko preoblikuje miselnost in ukrepanje sveta.

Ideja, ki pozna vzrok bolezni in ga lahko odpravi, je ena največjih idej, ki jih poznamo. Brez nje države propadajo, z njo države rastejo.

To je NAJVEČJA ideja, ki jo poznam.«

~ Dr. B. J. Palmer

Ameriška kiropraktika in...

Faze obravnave

S kiropraktično obravnavo poskrbimo za vseživljenjsko opolnomočenje, krepitev in izboljšanje zdravja.

Korektivna obravnava

Korektivna obravnava je z dokazi podprt pristop h korektivi hrbtenice in optimiziranem nevrološkem delovanju.

Pediatrija

Pediatrična nevrološka korektivna obravnava se začne ob rojstvu otroka.

Prenatalno obdobje in nosečnost

Obravnava med nosečnostjo lahko izboljša ravnotežje, poravnanost in fleksibilnost nosečnice.

Starejši

Čeprav je naše telo s staranjem vedno bolj krhko, je kiropraktična obravnava varna za vse.

Šport

Kiropraktika igra v športu vedno bolj pomembno vlogo. Veliko trenerjev jo priporoča pred, med in po športni dejavnosti.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • YouTube - ChiroFitLife

©®2020 by ChiroFitLife (TM).